Tools

Over rugzakken en hun geschiedenis

posted by Annemarie December 8, 2016
 
2 Kudos
Don't
move!

De geschiedenis van de rugzak is een lange geschiedenis en gaat terug tot de tijd dat bagage vervoerd werd met behulp van een knapzak. Over rugzakken en hun geschiedenis.

Tegenwoordig is de rugzak niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Scholieren, studenten, vakantiegangers en nog tal van mensen maken dagelijks gebruik van rugzakken in vele soorten en maten.

Knapzak

Het begon vermoedelijk met de knapzak. Een zak die gebruikt werd om eten in te vervoeren wanneer men op reis was. De knapzak was om een stok gebonden. De stok werd gebruikt om de knapzak over de schouder te vervoeren. Zo reisden voetgangers eeuwen lang van de ene naar andere bestemming.

Bekend zijn de reizen die de pelgrims maakten naar de heilige plaatsen in Europa en het Midden-Oosten. Naast eten werden in de knapzak ook andere dingen vervoerd. Te denken valt aan extra kleding.

Knappen

De naam van de knapzak verwijst overigens niet naar de knoop die gebruikt werd om de zak aan de stok vast te maken, wat sommigen denken. De term knappen is zoveel als eten. Dit was dan ook de voornaamste rol van betekenis die de knapzak in het dagelijks leven speelde.

Na de knapzak kwamen de ransels. Hoewel de knapzakken na de introductie van de ransels nog steeds werden gebruikt. Een ransel werd oorspronkelijk gedragen door militairen. Deze vierkante rugzak was perfect voor het reizen, want men kon de handen vrij houden. De ransel werd over de schouders gedragen.

De naam ransel is een verbastering van het Duitse woord Ränzel. Later begonnen ook pilgrims deze te dragen wanneer ze op reis waren.

Anno 2016 is de rugzak nog steeds een veelgebruikte tas. Om de schouders of losjes erover, afhankelijk wat men precies aan het doen is. Kenmerkend zijn de schouderbanden. Dit kunnen er een of twee zijn. Al zijn de meeste rugzakken tegenwoordig wel voorzien van twee schouderbanden. Dit zorgt ervoor dat de rugzak beter om beide schouders gedragen kan worden. Vooral tijdens het lopen heeft men hiervan veel profijt.

Afhankelijk van het soort rugzak kan een bepaalde hoeveelheid bagage meegenomen worden. Dit hoeft allang niet meer alleen maar voedsel te zijn. Wat bijvoorbeeld te denken van de trekkersrugzakken? Samen met het voedsel, worden ook kleding en kampeeruitrusting meegenomen.

Liters

Hoewel het gewicht dat meegenomen een belangrijke rol speelt, is dit niet leidend als het gaat om de rugzak. De inhoud wordt altijd berekend in aantal liters. Dus van de inhoud die vervoerd kan worden in de rugzak.

Als het om scholieren gaat is het duidelijk boeken en voedsel. Meestal wordt de bagagedrager van de fiets gebruikt om de rugzak te vervoeren van en naar school. Tegenwoordig kan bijna iedere rugzak ook nog eens gebruikt worden voor het vervoeren van een computer, tablet of mobiele telefoon.

Sinds de introductie van de knapzak is de ontwikkeling voortgegaan. Steeds meer kwam de aandacht te liggen op de handige functies en het gebruiksgemak. Het is dan niet zonder reden dat er steeds meer webwinkels zijn die zich richten op de sterke markt voor rugzakken. Hoewel veel rugzakken jaren meegaan, wil het oog ook wel eens iets anders.

Populair

Welke rugzakken zijn nu precies populair vandaag de dag? In de eerste plaats is dit natuurlijk afhankelijk van de activiteit waarbij de rugzak gebruikt wordt.

De schooltassen en laptoptassen worden gebruikt door scholieren en studenten. Handige vakken en veel opbergruimte moeten ervoor zorgen dat het een ideaal middel is om dagelijks te gebruiken.

Voor de korte reizen zijn er de zogeheten weekendtassen. Een eenvoudig draaggemak, waardoor deze makkelijk als handbagage gebruikt kan worden.

Tijdens het wandelen is een dergelijke weekendtas natuurlijk niet bijzonder handig. De rugzak moet dan echt op de rug worden gedragen en misschien wel erg lang. Comfort speelt hierbij een grote rol. Overigens mag deze rugzak niet verward worden met een backpack. Deze rugzakken worden gebruikt voor kortere wandeltochten.

Afhankelijk van het soort rugzak dat benodigd is, kan men ook nog kiezen voor het aanschaffen van verschillende accessoires voor de rugzak. Denk bijvoorbeeld aan een heuptas, zodat de rugzak niet af hoeft wanneer de portefeuille benodigd is. Een zelfde functie heeft een nektasje. Het grote verschil is natuurlijk de plaats op het lichaam waar beide tassen gedragen worden.

In sommige gevallen moet er tijdens het wandelen water meegenomen worden. Er zijn waterzakken op de markt die gemakkelijk in of aan de rugzak bevestigd kunnen worden. Om te zien of het allemaal niet te zwaar is kan een bagageweegschaal ook de moeite van het overwegen waard zijn

Waar te beginnen?

Een goede reis of een geslaagde studie begint met een goede voorbereiding. Het is daarom een goed idee om na te denken wat voor type rugzak het meest geschikt is voor het doel waarvoor deze gebruikt zal gaan worden. Er zijn verschillende webshops die op categorie rugzaksoorten aanbieden. Op de website van Rugzak.com staan deze categorieën ook netjes vermeld. De website biedt de koper de mogelijkheid extra informatie over het type rugzak na te lezen.

Speciaal voor jou

Leave a Comment