Kampeer tips

 
9 Kudos
Don't
move!

Gaat u binnenkort kamperen? Waar u ook heen gaat tijdens uw kampeervakantie, niks is vervelender dan dat uw vakantie in het water valt door pech. Hier zullen we enkele tips geven om zonder veel problemen te kamperen tijdens slecht weer of met kleine kinderen. Het maakt hierbij niet uit of u in het Nederland of in het buitenland kampeert, met deze korte tips wordt de kans op een geslaagde vakantie een stuk groter.

Slecht weer

Slecht weer tijdens uw vakantie is natuurlijk zeer vervelend maar het is niet altijd te voorkomen. U kunt natuurlijk op vakantie gaan in zuid Europa, waar de kans op een bui of ander slecht weer een stuk kleiner is. Echter slecht weer kan iedereen overkomen en is dan ook maar beter om hier op voorbereid te zijn. Caravans, vouwwagens en tenten hebben geen probleem met een beetje regen, het wordt wel vervelend wanneer het water niet weg kan. Hierdoor kunnen uw spullen gemakkelijk nat worden, let hier dan ook op bij het opzetten van uw tent. Verder is het belangrijk dat u uw tent niet onderaan een heuvel op zet. Water loopt namelijk naar beneden en wanneer u op een lage plek zit dan loopt het water gemakkelijk uw tent in. Wanneer het niet anders kan dan hier uw tent of caravan neer te zetten dan is het vaak aan te raden om de grond rondom uw verblijfplaats een beetje los te steken met een schep. Hierdoor kan het water makkelijker de grond in en minder snel uw tent in.

Tijdens uw vakantie bestaat ook altijd de mogelijkheid dat er een (kleine) storm losbarst. Zorg er voor dat u uw (voor) tent goed verankert in de grond doormiddel van haringen, scheerlijnen en spanbanden. Nou klinkt dat laatste enigszins overdreven en dat is het vaak ook, zorg er echter voor dat deze materialen inclusief regenlaarzen en een hamer binnen handbereik liggen. Hierdoor kunt u in vrij korte tijd er toch voor zorgen dat uw tent veilig staat. Zorg er verder voor dat overal waar de wind onder kan slaan goed vast en strak staat. Zodra iets kan gaan wapperen dan kan het gemakkelijk kapot waaien, zet alles dus goed strak of breek het af bij een flinke storm. Mocht het onverhoopt toch gaan regenen dan heeft u in een caravan niet zo snel problemen. Zit u echter in een tent dan is het aan te raden te verhuizen naar uw auto. Dit is altijd de meest veilige plek tijdens onweer. Mocht dit geen mogelijkheid zijn gaat u dan op uw hurken in uw tent zitten en raak geen ijzeren tentstokken aan.

Kamperen met kinderen

Kamperen is niet alleen uitermate geschikt voor een jongerenreis, maar ook voor het gezin. Gaat u kamperen met kinderen op vakantie dan is het een goed idee om eerst eens goed rond te kijken waar u gaat kamperen. Waar u misschien geen hoge eisen heeft is het voor uw kind wel van belang dat goede faciliteiten zijn tijdens uw kampeervakantie. Een zwembad, een speeltuin en een recreatieprogramma zijn belangrijk voor kinderen vanaf een jaar of 6. Vanaf deze leeftijd gaan ze zelf op pad en dan moet er genoeg te doen zijn. Als de kinderen wat ouder zijn is het leuk om op actieve vakantie te gaan. Denk aan een niet zo zware fietsvakantie of een wandelvakantie. Er zijn vaak vakanties van diverse niveaus te boeken. Of u zet zelf een kindvriendelijke route uit.

Bij aankomst bij de camping krijgt u vaak een plekje toegewezen, vraag bij aankomst of er ook andere plekken vrij zijn en vraag of u deze plekken mag bekijken. Zo kunt u een plekje uitzoeken ver weg van het water, dicht bij het sanitair gebouw en dichtbij andere gezinnen met kinderen. Zo loopt u niet het risico dat uw kinderen gevaar lopen bij het water en zo hoeven de kinderen ook niet ver te lopen naar het toilet, wat u ook een veilig gevoel geeft. Wanneer u een plekje dichtbij andere gezinnen uitkiest heeft u een grotere kans dat uw kinderen vrienden maken tijdens uw vakantie. Dit geeft de kinderen veel plezier en u uiteraard veel rust. Let er verder op dat uw plaats niet aan een doorgaande route ligt waar veel auto’s langs rijden. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en voor geluidsoverlast.

Zorg verder dat er genoeg te doen is op en rondom de camping. Vooral wanneer het meerdere dagen slecht weer is, is er niets vervelender dan hele dagen vast zitten in je eigen tentje of caravan. Kijkt u dus van te voren of er genoeg faciliteiten op de camping en rondom de camping zijn zodat uw kinderen zich altijd kunnen vermaken, ongeacht het weer.

Veiligheidstips

Tijdens uw kampeervakantie krijgt u te maken met het aansluiten van gas en elektriciteit. Uiteraard is het belangrijk dat u hier voorzichtig mee om gaat. Hieronder vindt u enkele tips hoe u dit zo veilig mogelijk kunt doen.

Zorg ervoor dat uw elektrische installatie voorzien is van zekeringen en van een aardlekschakelaar. Dit klinkt overdreven maar de zekeringen voorkomen kortsluiting en beschermen uw apparatuur. Verder zorgt een aardlekschakelaar ervoor dat de stroom wordt uitgeschakeld wanneer er stroom lekt en wanneer er dus ergens spanning op staat wat niet de bedoeling is. Verder is het van belang dat de kabels die u gebruikt van goede kwaliteit en (spat) waterdicht zijn. Zorg er verder voor dat verlengkabels niet op de grond liggen, bij de geringste regenbui kan dit er voor zorgen dat u zonder stroom in uw tent of caravan zit.

Ook bij gas is het van belang dat hier voorzichtig mee wordt omgegaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de gasflessen op een veilig plek worden opgeborgen waar eventuele lekgassen uit kunnen ontsnappen. In caravans is dit vaak in de disselbak, hier zitten speciale gaten aan de onderzijde zodat eventueel gas kan ontsnappen. Zorg er verder voor dat de temperatuur van deze opbergruimtes niet te hoog oploopt, dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Een gasfles opent en sluit u alleen met uw hand, gereedschap kan de afdichting beschadigen waardoor er gas gaat lekken. Zorg er als laatste voor dat de gasflessen altijd uit de buurt van open vuur staan.

Verder is het van belang dat u uw kinderen uit de buurt houdt van het kooktoestel en elektrische apparaten. Kinderen zien vaak het gevaar niet in en in een tent of caravan kan het zeer snel fout gaan. Ook het spelen met ballen of andere voorwerpen is dan ook af te raden tijdens het gebruik van gas of elektriciteit.

Tot slot

Wanneer u tijdens uw vakantie uw gezond verstand gebruikt, bovenstaande tips in acht neemt dan is een kampeervakantie de leukste vakantie voor u en uw kind. Uw kinderen zullen snel vrienden maken en u kunt heerlijk genieten van uw kampeervakantie. Is het de eerste keer dat u gaat kamperen, laat u dan vooral goed informeren bij een kampeerwinkel, bij vrienden of bij kennissen die vaker kamperen. Vaak hebben zij genoeg tips die u kunt gebruiken. Verder is het aan te raden om uw tent, vouwwagen of caravan al een keer op te zetten voordat u op vakantie gaat. Dit bespaart een hoop frustratie en zorgt er tevens voor dat u sneller kunt genieten van uw heerlijke vakantie.