Kamperen voor beginners

 
20 Kudos
Don't
move!

Voor alles is een eerste keer. Zo zal je er ook een keer aan geloven dat jij voor het eerst gaat kamperen. Als je gaat kamperen is er wel wat voorbereiding nodig. Natuurlijk ligt het eraan hoe je gaat kamperen met een tent, caravan of noem maar op. Daarnaast ligt het er ook aan waar je gaat kamperen op een gewone open plek of op een camping en dan heb je nog keuze uit de soort camping. Als beginner is het handig om op een camping met alle faciliteiten aanwezig om zo stap voor stap primitiever te gaan hoever jij wilt. Er zijn zoveel soorten kamperen en ook genoeg dingen waaraan je moet denken als het gaat om kamperen. Daarom is één van de belangrijkste dingen onderzoek doen naar hoe en wat als het gaat om kamperen. Begin makkelijk en ga dan steeds primitiever totdat jij het genoeg vindt.

Voorbereiding:

Als je voor het eerst gaat kamperen is de locatie belangrijk. Het is handig om een camping te nemen die van alle markten thuis is en het dus makkelijk is om aan het kamperen te wennen. Neem dus een camping met goede douche en was faciliteiten en een goede supermarkt. Ook met goede verzorgde plekken waar je jouw tent of caravan kan neerzetten.  Dan is het handig om een inpaklijst te maken om ervoor te zorgen dat je niets vergeet als het gaat om kookgerei en koelingselementen. Maar ook andere dingen moeten mee. Straks komt een lijstje met wat je echt mee moet meenemen als je gaat kamperen. Het is ook handig om op internet te kijken wat je allemaal kunt doen aan voorbereiding en informatie over de camping. Wat is er wel en wat niet en pas daar jouw meeneemlijst op aan. Zo kom je erachter wat voor bedden handig zijn om mee te nemen, wat voor kleding, extra’s naast de tent, kookgerei en noem maar op. En als je met kinderen gaat kijk dan goed of het ook leuk is voor de kinderen en wat het beste is voor jouw kinderen om het jou zelf ook makkelijk te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Meenemen:

Hieronder een lijst met spullen die je niet moet vergeten als je met een tent. Dit maakt het kamperen voor jouw en de kinderen een stuk makkelijker en relaxter.

– Warme kleding en dekens

– Tent met alles wat erbij de tent hoort (voortent, regenbescherming, haringen en scheerlijnen enz.)

– Citronella kaarsen en spray voor tegen de muggen.

– Zaklantaarns en batterijen

– Gasstelletje, gasfles en lucifers

– Slaapzakken, kussens, luchtbedden

– Toiletspullen inclusief wcpapier, washandjes en handdoeken

– Koeltas met koelingselementen of kleine koelkast

– Kookgerei als een spatel en pannen

– Skottelbraai (soort barbecue en wok ineen)

– Afwasbak en afwasspulletjes (doekjes, afwasmiddel en theedoeken)

– Vuilniszakken

– Borden en bestek en bekers

– Touw en tape en hamer

– Pomp voor de luchtbedden

– EHBO Kit en tekentang

– Reparatiespullen voor de tent

– Stekkers en snoeren die van toepassing zijn om van elektriciteit te worden voorzien.

Verrekijker

 

Handig om te weten:

Als beginner is het handig om de volgende weetjes even door te nemen. Zo kan je voor jezelf beslissen hoe moeilijk of makkelijk je het voor jezelf maakt.

Wist je bijvoorbeeld dat je op sommige campings kant en klare tenten kunt huren die al redelijk zijn ingericht. Dit scheelt weer een hoop meenemen en daar kan jij dus jouw inpaklijst aan aanpassen. Dit geldt natuurlijk ook voor allerlei soorten caravans. Deze kan je ook huren en dit scheelt dus ook weer spullen meenemen.

Wist je ook dat er verschillende soorten campings zijn van heel primitief tot heel luxe. Zo heb je campings met net een klein supermarktje met de broodnodige dingen en een klein primitief toiletgebouwtje en je hebt campings met douchehokjes met warm water en elektriciteit palen waar jij jouw telefoon of iets dergelijks kan opladen. Dus beslis zelf hoe primitief jij het wilt hebben en let dus op bij het boeken.

Wist je dat Nederland zelf al honderden campings heeft waar jij kan kamperen als beginner of ervaren kampeerder. Door heel Nederland op de mooiste plekjes bevindt zich wel een camping of een kampeerplek waar jij mag kamperen.

Als laatste wist je dat er per jaar verschillende kampeerbeurzen zijn waar jij van alles te weten komt over kamperen en wie weet wel goedkoop een goede tent kan scoren.

Tips:

Hier een paar tips die jouw net wat meer luxe of ontspanning geven voor je gaat kamperen:

 1. Test je tent voor je gaat in de tuin of op een open plek in de buurt. Zo kan je deze checken of de tent helemaal in orde is voor je daar echt gaat kamperen. Dit geldt ook voor de caravan, want daar kan ook genoeg mee mankeren.
 2. Zorg dat je goed weet hoe je met de gas- en elektriciteitsinstallatie om kunt gaan om ongelukken te voorkomen. Dus zoek er het één en ander over op en schrijf dit op en neem het mee voor je vertrekt.
 3. Ben op het ergste weer voorbereid om schade aan spullen te voorkomen. Zo ben jij zelf ook veilig maar ook jouw spullen.
 4. Zoek de camping op die het beste bij jou past.
 5. Neem niet al te veel kostbare spullen mee aangezien je een tent niet echt op slot kunt doen en met slecht weer zijn jouw kostbare spullen het veiligst in de auto.
 6. Zorg dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.
 7. Houdt er rekening mee dat je niet overal zomaar mag kamperen en houdt dus rekening met de wetgeving rondom kamperen.

Top 5 campings in Nederland:

Deze 5 campings zijn in 2014 uitgekozen tot de beste campings van Nederland:

 1. De Beerze Bulten in Beerze, Overijssel
 2. Schittrum Eldorado in Terschelling, Friesland
 3. Ackersate in Voorthuizen, Gelderland
 4. Parc de Witte Vennen in Oostrum, Limburg
 5. Linda in Wemeldinge, Zeeland

 

Er zijn genoeg goede campings in Nederland waar jij als beginner terecht kunt. Trouwens ook in het buitenland. Het is verstandig om goed onderzoek te doen en een goede voorbereiding te treffen zodat je ontspannen kunt kamperen.